De zuivel sector

De afdeling Exportcertificaten geeft op jaarbasis voor de zuivel sector ongeveer 78 duizend certificaten af via e-CertNL, dit zijn veterinaire certificaten en COKZ certificaten. Daarnaast worden er nog 2200 certificaten buiten e-CertNL om afgegeven, o.a. registratiecertificaten.

Het COKZ is in Nederland bevoegd om namens de NVWA veterinaire exportcertificaten af te geven voor zuivelproducten. Daarnaast kan het COKZ gezondheids- en andere exportcertificaten verstrekken voor Nederlandse zuivelproducten. Hiervoor moeten producenten en producten bij het COKZ onder toezicht staan en de producten moeten worden gemaakt van melk van gezonde dieren. Op deze manier kan voor export worden verklaard dat producten geschikt zijn voor menselijke consumptie.

Meer informatie

> Afgifte Exportcertificaten Zuivel
> Zuivelhandelaar

Veel gestelde vragen
 • Wat is de rol van het COKZ bij de export van eieren en eiproducten?
  Het COKZ houdt toezicht op de gehele keten in Nederland. Alleen producten van een locatie met een erkenningsnummer kunnen worden geëxporteerd. Om ervoor te zorgen dat de producten voldoen aan de gestelde eisen voor export, wordt er een exportcontrole uitgevoerd op het moment dat de partij klaarstaat voor verzending.
 • Wat is de rol van het COKZ bij de export van zuivelproducten?
  Het COKZ houdt toezicht op de gehele zuivelketen in Nederland. Producten met een NL erkenningsnummer moeten bij het COKZ onder aansluitmodule zijn gebracht om deze te kunnen certificeren. Er hoeft dan op het moment van verzending geen bemonstering meer uitgevoerd te worden. Voor de export van buitenlandse zuivel, neem contact op met de afdeling Exportcertificaten.
 • Welke begrippen worden er gebruikt op het certificaat voor datum van export?
  • Exportdatum: datum waarop de zending de opslaglocatie verlaat. Deze datum toont niet op het certificaat.
  • Verschepingsdatum: datum waarop de zending Nederland verlaat. Deze datum toont op het certificaat.
 • Welke begrippen worden er gebruikt op het certificaat voor locatie?
  • Opslaglocatie: Locatie waar het product opgeslagen en geladen wordt. Deze locatie moet bij de NVWA of bij het COKZ geregistreerd ofwel erkend zijn.
  • Inspectielocatie: Locatie waar het product klaar staat voor inspectie voor de keurmeester. Deze locatie toont niet op het certificaat. Staat wel vermeld in de handwijze en wordt automatisch gevuld vanuit de opgegeven opslaglocatie.
  • Plaats van vertrek: Locatie die toont op het certificaat. Vul hier de opslaglocatie in.