Handelsnormen pluimveevlees slachterijen en uitsnijderijen
De pluimvee sector
Slachterijen en uitsnijderijen van pluimveevlees worden gecontroleerd op naleving van de voorschriften van de handelsverordening (Vo. 543/2008) en nationale voorschriften zoals vastgelegd in §2.7 van de Regeling dierlijke producten.
Het toezicht heeft onder andere betrekking op de volgende onderdelen:
- Verkoopbenamingen (bijvoorbeeld: borstfilet, vleugel, (hele) poot).
- Status van het pluimveevlees (bevroren, diepgevroren en vers vlees van pluimvee) en de eisen die hiermee gepaard gaan, zoals:
-
- eisen etikettering voorverpakt vlees;
- eisen etikettering vers vlees;
- temperatuurseis;
- gewichtsklassen op basis van nominale gewicht ((diep)gevroren vlees).
-
- Voorwaarden verbonden aan de bijzondere slachtpluimveehouderijsystemen, hiermee worden de volgende houderijsystemen mee bedoelt:
-
- scharrel binnengehouden;
- scharrel met uitloop;
- boerenscharrel met uitloop / Hoeve met uitloop;
- boerenscharrel met vrije uitloop / Hoeve met vrije uitloop.
-
- Kwaliteitseisen.
- Koelmethoden.
- Waterabsorptie/watergehalte.
De controles worden onaangekondigd uitgevoerd. De frequentie van controle bij de uitsnijderijen is gebaseerd op een risico-gerichte categorie-indeling. De controles kunnen in geval van geconstateerde overtredingen aanleiding zijn tot het uitvoeren van een hercontrole.
Veel gestelde vragen
-
Hoe meld ik mij aan bij het COKZ?
Dit doet u door middel van het formulier aanmelden erkenning of registratie.