Koe aan een melkmachine

Toezicht EU-Hygiënepakket

Een aantal Europese verordeningen over hygiëne van levensmiddelen en diervoeders vormt samen het hygiënepakket. Het doel is de voedselproductie veiliger en voor iedereen transparant te maken. Zo moeten zuivel-, eier- en levensmiddelenbedrijven zich registreren en hebben zij soms een erkenning nodig.

Het COKZ is naast de NVWA de instantie die erkenningen uitgeeft aan bedrijven. Bedrijven met een erkenning worden in een register opgenomen dat ter beschikking van de NVWA staat.

Het COKZ is de aangewezen toezichthouder voor toezicht op het hygiënepakket bij zuivel inrichtingen en ei- en eiproducteninrichtingen.
In het hygiënepakket zijn voor exploitanten van deze levensmiddelenbedrijven voorschriften opgenomen voor:

  1. Aard van de producten en processen
  2. Documentatie
  3. HACCP
  4. Kwaliteit grondstoffen
  5. Bedrijfs- en opslagruimten en inrichting van het bedrijf
  6. Installaties
  7. Reiniging en desinfectie
  8. Water
  9. Wering en bestrijding van ongedierte
  10. Besmettingsrisico andere producten
  11. Persoonlijke hygiëne
  12. Opleiding en instructie van personeel
  13. Kruisbesmetting
  14. Hittebehandeling
  15. Opslag
  16. Koelen en invriezen
  17. Verpakken, etiketteren, begeleidende documenten
  18. Transport
  19. Bemonstering en onderzoek

Voor de primaire bedrijven vindt u hier meer informatie over het Hygiënepakket.

Bij tekortkomingen op de wettelijke aspecten van het hygiënepakket wordt het interventiebeleid van de NVWA gevolgd.

Meer informatie

Meer informatie over de inhoud van de Hygiëne Verordeningen vindt u onder