Het COKZ is naast de NVWA de instantie die erkenningen uitgeeft aan bedrijven. Bedrijven met een erkenning worden in een register opgenomen dat ter beschikking van de NVWA staat.
Het COKZ is de aangewezen toezichthouder voor toezicht op het hygiënepakket bij zuivel inrichtingen en ei- en eiproducteninrichtingen.
In het hygiënepakket zijn voor exploitanten van deze levensmiddelenbedrijven voorschriften opgenomen voor:
- Aard van de producten en processen
- Documentatie
- HACCP
- Kwaliteit grondstoffen
- Bedrijfs- en opslagruimten en inrichting van het bedrijf
- Installaties
- Reiniging en desinfectie
- Water
- Wering en bestrijding van ongedierte
- Besmettingsrisico andere producten
- Persoonlijke hygiëne
- Opleiding en instructie van personeel
- Kruisbesmetting
- Hittebehandeling
- Opslag
- Koelen en invriezen
- Verpakken, etiketteren, begeleidende documenten
- Transport
- Bemonstering en onderzoek
Voor de primaire bedrijven vindt u hier meer informatie over het Hygiënepakket.
Bij tekortkomingen op de wettelijke aspecten van het hygiënepakket wordt het interventiebeleid van de NVWA gevolgd.
Meer informatie
Meer informatie over de inhoud van de Hygiëne Verordeningen vindt u onder