Al onze sectoren

Sectoren

Het COKZ controleert op de naleving van wet- en regelgeving op het gebied van kwaliteit, voedselveiligheid en etikettering van zuivel.

Primaire bedrijven

Melkveehouderij

In 2024 waren in Nederland ongeveer 14,5 duizend melkveebedrijven, waarvan circa 13,9 duizend koemelkveebedrijven met in totaal ongeveer 1,54 miljoen melkkoeien en een productie van circa 13,9 miljard liter melk. Het aantal melkveebedrijven neemt af.

Exploitanten van levensmiddelen

Ontvanger van boerderijmelk (verwerking en op- en overslag van melk)

Ontvangers van boerderijmelk zijn de afdelingen van zuivelondernemingen of zelfstandige handelaren die de boerderijmelk afnemen van melkveehouderijen en zorg dragen voor het transport van de boerderij, eventueel na op- en overslag, naar de zuivelfabriek.

Exploitanten van levensmiddelen
Kaasmaker

Fabrieksmatige zuivelbereider

Fabrieksmatige zuivelbereiders zijn zuivelondernemingen die zuivelproducten produceren, waaronder producenten van kaas, room, boter, vloeibare melkproducten, poedervormige melkproducten en ijsbereiders.

Exploitanten van levensmiddelen

Opvolgende bereider

Opvolgende bereiders zijn bedrijven die kaas versnijden, raspen, vermalen, schoonmaken en versmelten.

Exploitanten van levensmiddelen
Kaas rijping

Kaasveredelaar

Kaasveredelaars zijn bedrijven die kaas rijpen.

Exploitanten van levensmiddelen
Kaas in opslag

Opslaglocatie

Opslaglocaties zijn geconditioneerde of niet geconditioneerde locaties waar (voornamelijk) zuivelproducten worden opgeslagen.

Exploitanten van levensmiddelen

Zuivelhandelaar

Zuivelhandelaar is een bedrijf dat zuivelproducten koopt en verkoopt.

Exploitanten van levensmiddelen

Voeding voor specifieke groepen

Bereiders van bijzondere voeding zijn de producenten van zuigelingenvoeding, voeding voor medisch gebruik en bewerkte voedingsmiddelen op basis van granen en babyvoeding voor zuigelingen en peuters.

Exploitanten van levensmiddelen
Kaas rijpt op een plank

Boerderijzuivelbereider en kleinschalige zuivelbereider

Boerderijzuivelbereiders en kleinschalige zuivelbereiders produceren zuivelproducten op kleine schaal al dan niet op de boerderij. De afzet van deze producten vindt plaats via de handel, markten, retail, speciaalzaken en via de eigen winkel.

Exporteurs

Zuivelproducent/ handelaar

De afdeling Exportcertificaten geeft op jaarbasis voor de zuivel sector ongeveer 78 duizend certificaten af via e-CertNL, dit zijn veterinaire certificaten en COKZ certificaten. Daarnaast worden er nog 2200 certificaten buiten e-CertNL om afgegeven, o.a. registratiecertificaten.