
Slachterijen en uitsnijderijen van pluimveevlees worden gecontroleerd op naleving van de voorschriften van de handelsverordening (Vo. 543/2008) en nationale voorschriften zoals vastgelegd in §2.7 van de Regeling dierlijke producten.
Slachterijen en uitsnijderijen van pluimveevlees worden gecontroleerd op naleving van de voorschriften van de handelsverordening (Vo. 543/2008) en nationale voorschriften zoals vastgelegd in §2.7 van de Regeling dierlijke producten.
Het toezicht heeft onder andere betrekking op de volgende onderdelen:
- Verkoopbenamingen (bijvoorbeeld: borstfilet, vleugel, (hele) poot).
- Status van het pluimveevlees (bevroren, diepgevroren en vers vlees van pluimvee) en de eisen die hiermee gepaard gaan, zoals:
> eisen etikettering voorverpakt vlees;
> eisen etikettering vers vlees;
> temperatuurseis;
> gewichtsklassen op basis van nominale gewicht ((diep)gevroren vlees). - Voorwaarden verbonden aan de bijzondere slachtpluimveehouderijsystemen, hiermee worden de volgende houderijsystemen mee bedoelt:
> scharrel binnengehouden;
> scharrel met uitloop;
> boerenscharrel met uitloop / Hoeve met uitloop;
> boerenscharrel met vrije uitloop / Hoeve met vrije uitloop. - Kwaliteitseisen.
- Koelmethoden.
- Waterabsorptie/watergehalte.
De controles worden onaangekondigd uitgevoerd. De frequentie van controle bij de uitsnijderijen is gebaseerd op een risico-gerichte categorie-indeling. De controles kunnen in geval van geconstateerde overtredingen aanleiding zijn tot het uitvoeren van een hercontrole.