Vleeskuiken

Handelsnormen pluimveevlees slachterijen en uitsnijderijen

Slachterijen en uitsnijderijen van pluimveevlees worden gecontroleerd op naleving van de voorschriften van de handelsverordening (Vo. 543/2008) en nationale voorschriften zoals vastgelegd in §2.7 van de Regeling dierlijke producten.

Slachterijen en uitsnijderijen van pluimveevlees worden gecontroleerd op naleving van de voorschriften van de handelsverordening (Vo. 543/2008) en nationale voorschriften zoals vastgelegd in §2.7 van de Regeling dierlijke producten.

Het toezicht heeft onder andere betrekking op de volgende onderdelen:

  • Verkoopbenamingen (bijvoorbeeld: borstfilet, vleugel, (hele) poot).
  • Status van het pluimveevlees (bevroren, diepgevroren en vers vlees van pluimvee) en de eisen die hiermee gepaard gaan, zoals:
    > eisen etikettering voorverpakt vlees;
    > eisen etikettering vers vlees;
    > temperatuurseis;
    > gewichtsklassen op basis van nominale gewicht ((diep)gevroren vlees).
  • Voorwaarden verbonden aan de bijzondere slachtpluimveehouderijsystemen, hiermee worden de volgende houderijsystemen mee bedoelt:
    > scharrel binnengehouden;
    > scharrel met uitloop;
    > boerenscharrel met uitloop / Hoeve met uitloop;
    > boerenscharrel met vrije uitloop / Hoeve met vrije uitloop.
  • Kwaliteitseisen.
  • Koelmethoden.
  • Waterabsorptie/watergehalte.

De controles worden onaangekondigd uitgevoerd. De frequentie van controle bij de uitsnijderijen is gebaseerd op een risico-gerichte categorie-indeling. De controles kunnen in geval van geconstateerde overtredingen aanleiding zijn tot het uitvoeren van een hercontrole.