Waarom is iets een ‘dierlijk bijproduct’?
Dit kan vanwege de producteigenschappen zijn. Hiervoor is regelgeving. Er kunnen ook commerciële redenen zijn om ei- en eierproducten niet meer voor menselijke consumptie te bestemmen.
Om te zorgen dat dierlijke bijproducten geen risico voor de gezondheid van mensen en dieren vormen, zijn er regels voor het verzamelen, vervoeren, opslaan, hanteren, verwerken en gebruiken of verwijderen van dierlijke bijproducten.
EU en Nederlandse regelgeving dierlijke bijproducten
De regels voor dierlijke bijproducten zijn opgenomen in de Europese Verordening (EG) nr. 1069/2009 en de Uitvoeringsverordening (EU) nr. 142/2011.
Deze Verordeningen zijn in Nederland geïmplementeerd via de Wet dieren (art. 3.3 t/m 3.6), Besluit dierlijke producten (hoofdstuk 3) en de Regeling dierlijke producten (hoofdstuk 3).
De Europese Commissie heeft een Richtsnoer gepubliceerd met betrekking tot, onder andere, de omgang met dierlijke bijproducten die op de grond hebben gelegen. Naar aanleiding hiervan heeft het COKZ besloten een beleidswijziging door te voeren met betrekking tot de classificatie van dit materiaal; onder voorwaarden mag dit materiaal worden afgezet als categorie 3 materiaal.
Vindplaats regelgeving
Nederlandse regelgeving: via wetten.overheid.nl
Europese regelgeving: via https://eur-lex.europa.eu/homepage.html
Let op: Regelgeving wordt regelmatig aangepast. Zorg dat u de meest recente versie raadpleegt.
Meer informatie
Op de NVWA website vindt u meer informatie over Dierlijke bijproducten