Al onze zuivel
Sectoren
Het COKZ controleert op de naleving van wet- en regelgeving op het gebied van kwaliteit, voedselveiligheid en etikettering van zuivel.
In 2024 waren in Nederland ongeveer 14,5 duizend melkveebedrijven, waarvan circa 13,9 duizend koemelkveebedrijven met in totaal ongeveer 1,54 miljoen melkkoeien en een productie van circa 13,9 miljard liter melk. Het aantal melkveebedrijven neemt af.
Ontvangers van boerderijmelk zijn de afdelingen van zuivelondernemingen of zelfstandige handelaren die de boerderijmelk afnemen van melkveehouderijen en zorg dragen voor het transport van de boerderij, eventueel na op- en overslag, naar de zuivelfabriek.
Fabrieksmatige zuivelbereiders zijn zuivelondernemingen die zuivelproducten produceren, waaronder producenten van kaas, room, boter, vloeibare melkproducten, poedervormige melkproducten en ijsbereiders.
Opvolgende bereiders zijn bedrijven die kaas versnijden, raspen, vermalen, schoonmaken en versmelten.
Kaasveredelaars zijn bedrijven die kaas rijpen.
Opslaglocaties zijn geconditioneerde of niet geconditioneerde locaties waar (voornamelijk) zuivelproducten worden opgeslagen.
Zuivelhandelaar is een bedrijf dat zuivelproducten koopt en verkoopt.
Bereiders van bijzondere voeding zijn de producenten van zuigelingenvoeding, voeding voor medisch gebruik en bewerkte voedingsmiddelen op basis van granen en babyvoeding voor zuigelingen en peuters.
Boerderijzuivelbereiders en kleinschalige zuivelbereiders produceren zuivelproducten op kleine schaal al dan niet op de boerderij. De afzet van deze producten vindt plaats via de handel, markten, retail, speciaalzaken en via de eigen winkel.
De afdeling Exportcertificaten geeft op jaarbasis voor de zuivel sector ongeveer 78 duizend certificaten af via e-CertNL, dit zijn veterinaire certificaten en COKZ certificaten. Daarnaast worden er nog 2200 certificaten buiten e-CertNL om afgegeven, o.a. registratiecertificaten.