Verdagderruimte

Tarieven

Toelichting en methodiek tarieven 2024

Heeft u een vraag?

Neem dan direct contact met ons op. De openingstijden zijn van 8:30 tot 12:00 en van 12:30 tot 17:00

Neem contact op

De voor 2024 vastgestelde tarieven zijn gebaseerd op de op 21 september 2023 door het bestuur vastgestelde begroting. Deze tarieven zijn voorgelegd aan en goedgekeurd door de ministers van LNV en VWS.

De door COKZ gehanteerde tarieven 2024 zijn berekend op basis van de begroting 2024. Hieruit zijn de uurtarieven per afdeling berekend. De afdelingstarieven bepalen de samenstelling en hoogte van de retribueerbare activiteiten van het COKZ. Deze uurtarieven 2024 zijn gestegen ten opzichte van 2023. Het betreft een gewogen verhoging van 10,7% voor het gemiddelde uurtarief COKZ voor de afdelingen Toezicht & Controle (buitendienst), Strategie & Expertise (stafmedewerkers) en Gegevensverwerking (binnendienst). De verhouding van de inzet van de diverse afdelingen kan verschillen per activiteit wat maakt dat de stijging voor individuele tarieven  hoger of lager kan uitvallen dan 10,7%. Naast de inzet van de afdeling Toezicht- & Controle moeten immers ook de kosten van de andere afdelingen binnen het COKZ in rekening worden gebracht zodat het COKZ op een kostendekkende manier kan werken. De gemiddelde stijging is in lijn met de prijsstijgingen van vergelijkbare zelfstandige bestuursorganen en NVWA. Voor de export gerelateerde werkzaamheden is de stijging wat hoger door een gewijzigde hogere kostentoedeling voor de exportcertificeringsactiviteiten. Deze stijging wordt deels gedempt door de verlaagde e-CertNL toeslag.

De gestegen kosten zijn enerzijds toe te schrijven aan de toenemende inflatie met de daaruit volgende loon- en andere kostenverhogingen en anderzijds zijn er maatschappelijke en economische ontwikkelingen die leiden tot extra kosten. Voorbeelden hiervan zijn de werving en opleiding van nieuwe medewerkers en extra eisen vanuit regelgeving of vanuit kwaliteit (vb accreditatieverplichtingen) wat meer inzet kan vragen van afdelingen. Maar ook ICT-ontwikkelingskosten wegen zwaar op het budget.

Daarnaast is de inzet per afdeling (normtijden) die verwerkt was in het tarief 2023 geëvalueerd. Ook dit heeft geleid tot tariefwijzigingen en dit zowel naar boven als naar onder afhankelijk in welke zin de normstelling wijzigt. Dit soort wijzigingen betreft voornamelijk de inspecties in de eisector en in mindere mate de zuivel.  In 2023 is voor ei-inspecties een inhaalbeweging naar kostendekkendheid gemaakt en deze wordt voor 2024 verder bijgesteld op basis van monitoring en evaluatie. Voor bepaalde inspecties leidt dit tot een forse stijging. Op deze manier worden realistische normtijden in rekening gebracht en wordt ook de inzet van de diverse afdelingen binnen het COKZ op eenzelfde manier berekend voor zuivel en eieren. Hiermee wordt een verdere stap naar uniformiteit gezet.

Verduidelijking inzet diverse afdelingen:

  • Toezicht en Controle (T&C): dit zijn de inspecteurs van de buitendienst. De door hun bestede tijd wordt op basis van de bestede tijd in rekening gebracht. Bij bepaalde inspecties kan dit ook een vaste genormeerde inzet zijn. Het betreft niet enkel de bestede tijd op het bedrijf aan de inspecties, maar ook de benodigde tijd voor de voorbereiding en het opmaken van het inspectierapport achteraf. De benodigde tijd voor het aanreizen wordt via het starttarief in rekening gebracht. Dit is genormeerd op één uur bij het COKZ.
  • Exportcertificaten (EC): dit team verzorgt de certificeringswerkzaamheden. Hun inzet wordt versleuteld in de certificaattarieven.
  • Gegevensverwerking (GV): deze afdeling is betrokken bij contractenbeheer en speelt een belangrijke rol bij de verwerking en verzending van de door de inspecteurs aangeleverde rapporten. Zij zijn ook het eerste vangnet voor vragen die bij het COKZ binnenkomen.
  • Strategie en Expertise (S&E): deze afdeling zorgt o.a. voor de opmaak van de werkplannen, jaarplan en jaarrapportage, is verantwoordelijk voor de beleidsmatige zaken en de uitwerking van de opleidingsplannen. Bij deze afdeling wordt ook de validatie van de inspectierapportages gedaan en worden de inspectielijsten ontworpen.

De inzet van de afdelingen GV en S&E is meestal op basis van een uniforme normtijd die ofwel in het tarief is opgenomen of apart in rekening wordt gebracht. GV en S&E zijn ook betrokken bij de certificeringsactiviteiten en een deel van hun inzet wordt bijgevolg in de certificaattarieven opgenomen. Het uiteindelijke tarief is dus een samenstelling van de inzet van alle betrokken afdelingen binnen het COKZ. De kosten van de afdeling bedrijfsvoering zijn versleuteld in de uurtarieven van de andere afdelingen.

 

De goedkeuring van de COKZ-tarieven is in overeenstemming met artikel 17, eerste lid, van de Kaderwet zelfstandige bestuursorganen gelezen in samenhang met artikel 10.2, tweede lid, van de Wet Dieren jo. artikel 2.9, eerste lid, onder a, van het Besluit dierlijke producten jo de artikelen 8, tweede lid, 8a en 11, eerste en vierde lid, van de Landbouwkwaliteitswet jo. artikel 4.1 van de Regeling dierlijke producten en artikel 26b van de Landbouwkwaliteitsregeling 2007.   Voor LNV betreft het de tarieven voor toezicht op de controle van zuivel en de afgifte van niet-veterinaire exportcertificaten voor zuivelproducten zoals vermeld in artikel 2.10 van het Besluit dierlijke producten en artikel 2.11 van de Regeling dierlijke producten (keuring en toezicht voor zuivel, eieren en vlees van pluimvee).

De VWS gerelateerde tarieven worden na goedkeuring door de minister VWS opgenomen in Warenwetregeling doorberekening kosten en gepubliceerd in de staatscourant. Voor COKZ betreft het de tarieven in artikelen 8 en 9, beiden lid 4 ; artikel 21, lid 9 en artikel 24 lid 2

 

METHODIEK EN SYSTEMATIEK VAN HET KOSTPRIJS- EN TARIEFSYSTEEM COKZ

Uitgangspunten

De producten en diensten waarop deze beschrijving betrekking heeft zijn door COKZ op webpagina ‘cokz.nl/diensten‘ geplaatst. Ten aanzien van het Kostprijs- en tariefsysteem van de Stichting Controle Orgaan Kwaliteits Zorg (hierna: COKZ) worden de volgende uitgangspunten gehanteerd:

  • Het systeem voldoet aan Europese en nationale regelgeving. Hierbij valt te denken aan het rapport Maat Houden 2014 (Kamerstukken II 2013/14, 24 036, nr. 407) en, voor zover relevant, in overeenstemming met verordening (EU) 2017/625, hierna: OCR. COKZ heeft op webpagina ‘cokz.nl/regelgeving’ een korte beschrijving opgenomen van de van toepassing zijnde Europese en nationale regelgeving, alsmede een verwijzing opgenomen naar de webpagina’s (eur-lex.europa.eu en wetten.overheid.nl) alwaar deze regelgeving integraal kan worden geraadpleegd;
  • COKZ heeft geen winstoogmerk. Elk afzonderlijk product of dienst dient kostendekkend te zijn en bij te dragen aan het realiseren van de strategische doelen van het COKZ;
  • Er wordt in de systematiek van de berekening van kostprijstarieven geen onderscheid gemaakt tussen de Zuivel- en Eierensector.
  • De wijze van berekening van tarieven is uniform en transparant op basis van de werkelijke kostprijs. De directe kosten worden toegerekend aan de producten of diensten waarop zij betrekking hebben. Indirecte kosten worden, op basis van een zo getrouw mogelijk verdeelsleutel, aan producten en diensten toegerekend.
  • Jaarlijks wordt een nacalculatie uitgevoerd met als doel de juistheid van de in het model gehanteerde waarden te valideren en zo nodig aan te scherpen;
  • Periodieke herijking van uitgangspunten en gemaakte keuzes bij de opzet van het systeem vindt minimaal éénmaal in de vijf jaar plaats.
Methodiek
  1. Afdelingen die worden aangeduid als directe afdelingen
  • Kosten die zijn toe te rekenen aan een afdeling die rechtstreeks door COKZ (door middel van een tarief) aan een externe afnemer (NVWA of bedrijfsleven) worden doorberekend, worden geduid als ‘directe kosten’.
  • Naast de afdelingskosten die rechtstreeks worden doorberekend kan er ook sprake zijn van diensten van derden of uitbesteding van werkzaamheden die onder verantwoordelijkheid van COKZ worden uitgevoerd en die rechtstreeks aan externe afnemers worden doorberekend. Hierbij valt bijvoorbeeld te denken aan diensten van derden zoals laboratoriumkosten en bepaalde NVWA kosten i.v.m. certificering zoals het gebruik van e-CertNL en vervangingskosten voor een certificaat. Deze kosten worden doorberekend en worden dan ook niet meegenomen in de berekening van de kostprijs van COKZ. Wel kan een toeslag van toepassing zijn voor de afhandeling door COKZ.
  • Bij het COKZ worden als directe afdelingen geduid de afdelingen ‘Exportcertificaten & Gegevensverwerking’, ‘Strategie & Expertise’ (S&E) en ‘Toezicht en Controle’ (buitendienst).
  1. Afdelingen die worden aangeduid als indirect afdelingen

Diensten of afdelingen waarvan de inzet niet rechtstreeks door middel van een tarief worden doorberekend aan een externe afnemer (NVWA of bedrijfsleven) worden geduid als ‘indirect’. Deze indirecte kosten hebben betrekking op het Management/Bestuur en de interne organisatie/ bedrijfsvoering van COKZ. Voor de toerekening van de indirecte kosten aan de directe afdelingen wordt onderscheid gemaakt tussen kosten die een relatie hebben met de ‘huisvesting’ en overige kosten die meer ‘personeelsgerelateerd’ zijn:

  • Toerekening van de huisvestingskosten vindt plaats op basis van de verhouding van de door de directe afdeling gebruikte vloeroppervlakte ten opzichte van de totale vloeroppervlakte van COKZ;
  • Toerekening van de overige indirecte kosten vindt plaats op basis van de met de directe afdeling samenhangende personeelsgerelateerde kosten ten opzichte van de totale (COKZ-brede) directe personeelsgerelateerde kosten.

Het totaal van de direct en indirect begrote kosten zijn voor 2024 onder volgende noemers in de begroting opgenomen, het betreft een bedrag van ca € 12.150.000:

    1. personele lasten; dit zijn de salarissen en sociale zekerheids-, pensioen-, verzekeringskosten en overige personeelskosten van personeelsleden die bij de uitvoering van officiële controles betrokken zijn, met inbegrip van ondersteunend en administratief personeel;
    2. uitbesteding werkzaamheden/diensten door derden;
    3. afschrijvingen van immateriële en materiële activa;
    4. huisvestingslasten met inbegrip van onderhouds- en verzekeringskosten en andere aanverwante kosten;
    5. bestuurskosten;
    6. kosten tuchtgerecht;
    7. administratie- en beheerslasten;
    8. reis- en verblijfkosten;
    9. automatiseringskosten;
    10. overige kosten zoals o.a. monsternamemateriaal, kwaliteitsborging, verzekeringen;
    11. financiële lasten
  1. Direct-productieve uren (DPU) per fte

Het aantal direct-productieve uren per fte (voor directe afdelingen ) is voor:

  • Toezicht en Controle (buitendienst)            1.280 uur
  • Voor de overige directe afdelingen              1.375 uur
  1. Kostprijs per productief uur (voor de directe afdelingen)

De kostprijs per uur van de diverse afdelingen is de basis voor de berekening van de COKZ-tarieven. In de huidige situatie wordt per directe afdeling het kostprijstarief per direct productief uur als volgt bepaald:

  1. Bepaal op basis van de begroting de kosten van de directe afdelingen.
  2. Stel voor elke directe afdeling het aantal direct productieve uren per fte vast
  3. Bepaal de formatie van de directe afdelingen (in fte)
  4. Bepaal de kostprijs per direct productief uur van de afzonderlijke directe afdelingen:

      kosten per directe afdeling
                                                                                                                                                                                          
      Beschikbare formatie in fte per directe afdeling * direct productieve uren per fte per directe afdeling

    1. Bepalen van het tarief per activiteit

    Het voorcalculatorische tarief per activiteit wordt berekend door de som van alle bij de activiteit betrokken directe afdelingen de verwachte tijdsinzet (uur/activiteit) te vermenigvuldigen met het betreffende kostprijs/ uur.

    Bij genormeerde activiteiten waar de activiteit een relatief vaste tijdinzet (=norm) vraagt, kan een vast/genormeerd tarief van toepassing zijn. Dit bevordert de uniformiteit en gelijke behandeling van bedrijven. Daar waar de inzet wisselend in duur is, wordt meestal gewerkt met te factureren tijdseenheden al dan niet aangevuld met vaste componenten.

    1. Consultatie bedrijfsleven

    Het COKZ informeert het bedrijfsleven via de brancheverenigingen over geplande tariefverhogingen en geeft toelichting over de oorzaken van de wijzigingen.

    1. Vaststelling en goedkeuring van de begroting en tarieven

    Overeenkomstig artikel 17 lid 1 van de Kaderwet zelfstandige bestuursorganen worden, na vaststelling door het bestuur van COKZ, de begroting en de betreffende tarieven met het verzoek tot goedkeuring naar de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit gezonden alsook naar de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport voor die tarieven die worden opgenomen in de Warenwetregeling doorberekening kosten. De Ministers kunnen hun goedkeuring onthouden wegens strijd met het recht of algemeen belang; in dat geval zijn de tarieven niet algemeen verbindend.

    De verwachte opbrengsten zijn in onderstaande tabel gerangschikt naar de door COKZ te verlenen diensten 2024. Het betreft  zowel opbrengsten via tarieven naar bedrijven als naar overheid/NVWA.

     

    Verwachte opbrengsten 2024 2

    ONDERDEELBEDRAG
    Wet Dieren€ 3.117.000
    Hygiënepakket, Warenwet, Dierlijke bijprod€ 2.157.000
    Exportprogramma’s (Modules)€ 2.842.000
    Certificaten€ 3.585.000
    Cross Compliance€ 85.000
    Overige diensten en subsidies€ 148.000
    Overige baten€ 121.000
    Boetegelden€ 111.000
    TOTAAL BATEN€ 12.166.000

     


    1 Bedrag zoals opgenomen in door het bestuur goedgekeurde begroting 2024 d.d. 21 september 2023
    2 Bedrag zoals opgenomen in door het bestuur goedgekeurde begroting 2024 d.d. 21 september 2023