Al onze pluimvee en eieren
Sectoren
Het COKZ controleert op de naleving van wet- en regelgeving op het gebied van kwaliteit, voedselveiligheid en etikettering van eieren en eiproducten en op de handelsnormen voor pluimveevlees.
Primaire producenten die door gekweekte vogels van het soort Gallus gallus gelegde eieren in de schaal produceren; de eieren zijn geschikt voor rechtstreekse consumptie door de mens of voor de bereiding van eiproducten. In Nederland zijn ongeveer 851 legeindpluimveehouderijen (mei 2019). Het merendeel hiervan (>85%) heeft zich aangesloten bij het kwaliteitsborgingsysteem IKB ei voor de legeindpluimveehouderij.
Vleeskuikenbedrijven ontvangen over het algemeen pasgeboren kuikens vanuit een broederij. De vleeskuikens blijven 6 tot 8 weken op het bedrijf totdat ze het gewenste slachtgewicht hebben bereikt.
Een pakstation koopt ongesorteerde eieren van een pluimveehouder of van een verzamelaar, sorteert deze naar kwaliteit en gewicht en levert ze vervolgens aan afnemers (bedrijven en consumenten).
Een verzamelaar is een ondernemer die ongesorteerde eieren ophaalt bij of koopt van een pluimveehouder. Daarna levert hij deze eieren af of verkoopt ze aan een pakstation of aan de industrie.
Een grossier koopt naar kwaliteit en gewicht gesorteerde eieren en levert deze aan anderen dan consumenten.
Een eiproductenfabrikant is een bedrijf dat eiproducten produceert door middel van de verwerking van eieren, bestanddelen of mengsels van eieren, of door verdere verwerking van verwerkte producten.
Een eiproductenhandelaar is een bedrijf dat eiproducten koopt en verkoopt.
Vleeskuikens die hun slachtgewicht hebben bereikt worden onder toezicht van de NVWA geslacht. Karkassen worden gekoeld en daarna eventueel in stukken gesneden, eventueel ingevroren en verpakt in groot- of retail verpakkingen.
De afdeling Exportcertificaten geeft op jaarbasis ruim 500 voorcertificaten af voor eieren en eiproducten.
Mengvoederbedrijven die voeder leveren voor vleeskuikens waarbij op basis van artikel 11 van Vo. (EG) nr. 543/2008 en de Regeling dierlijke producten voorwaarden worden gesteld aan o.a. de samenstelling van de voeding vallen onder toezicht van het COKZ.