Sectoren
Wanneer ben ik als zuivelbedrijf erkenningsplichtig?
Voor een antwoord op deze vraag verwijzen we u graag naar onze procedure registratie en erkenning.
Waar kan ik de informatie vinden over de tarieven 2025?
Alle informatie over de tariefswijzigingen 2025 kun u hier vinden.
Register
Hoe meld ik mij aan bij het COKZ?
Dit doet u door middel van het formulier aanmelden erkenning of registratie.
Ik wil een kaasmakerij beginnen, moet ik mij registreren bij het COKZ?
Het antwoord op deze vraag is: Ja. Voor verdere informatie betreffende registratie en erkenning verwijzen we u graag naar onze procedure registratie en erkenning.
Voorcertificering eieren en eiproducten
Wat is de rol van het COKZ bij de export van eieren en eiproducten?
Het COKZ houdt toezicht op de gehele keten in Nederland. Alleen producten van een locatie met een erkenningsnummer kunnen worden geëxporteerd. Om ervoor te zorgen dat de producten voldoen aan de gestelde eisen voor export, wordt er een exportcontrole uitgevoerd op het moment dat de partij klaarstaat voor verzending.
Als ik eieren/eiproducten wil gaan exporteren, wat moet ik dan regelen?
Certificaten voor eieren en eiproducten voor export buiten de Europese Unie worden verstrekt door de NVWA in Utrecht. Voordat er een certificaat wordt afgegeven door de NVWA is er een voorcertificaat benodigd. Deze worden afgegeven door het COKZ in Leusden. Voordat de voorcertificaten afgegeven kunnen worden, moet het volgende o.a. geregeld worden:
► alle stappen doorlopen die beschreven staan op de pagina: Voorcertificering eieren en eiproducten.
Afgifte exportcertificaten
De wetgeving over de notatie van het erkennings- nummer is gewijzigd, wat moet ik doen en wanneer?
De op dit punt gewijzigde wetgeving (Verordening (EG) nr. 853/2004) is al gepubliceerd (09-05-2024). U kunt dus direct al overgaan tot het gebruik van het identificatie merk met EU. Verordening (EG). nr. 2024/1141 geeft de overgangstermijn aan. Hierin is geregeld dat de afkorting EG gebruikt mag worden in het identificatiemerk tot en met de productie datum 31 december 2028. Houd hierbij rekening dat bij de exportaanvragen het identificatiemerk op de verpakking overeen moet komen met de vermelding op het certificaat.
Ondanks dat u direct over kunt gaan tot het gebruik van een EU identificatiemerk, adviseert ZuivelNL om hier voorlopig nog geen actie op te ondernemen. Neem voor meer informatie over dit onderwerp en de relatie tot landenregistraties contact op met ZuivelNL (export@zuivelnl.org). Zie hiervoor ook de nieuwsbrief van ZuivelNL: Wijziging ovaalnummer | PDF
Wat is de rol van het COKZ bij de export van zuivelproducten?
Het COKZ houdt toezicht op de gehele zuivelketen in Nederland. Producten met een NL erkenningsnummer moeten bij het COKZ onder aansluitmodule zijn gebracht om deze te kunnen certificeren. Er hoeft dan op het moment van verzending geen bemonstering meer uitgevoerd te worden. Voor de export van buitenlandse zuivel, neem contact op met de afdeling Exportcertificaten.
Welke begrippen worden er gebruikt op het certificaat voor datum van export?
Exportdatum: datum waarop de zending de opslaglocatie verlaat. Deze datum toont niet op het certificaat.
Verschepingsdatum: datum waarop de zending Nederland verlaat. Deze datum toont op het certificaat.
Welke begrippen worden er gebruikt op het certificaat voor locatie?
Opslaglocatie: Locatie waar het product opgeslagen en geladen wordt. Deze locatie moet bij de NVWA of bij het COKZ geregistreerd ofwel erkend zijn.
Inspectielocatie: Locatie waar het product klaar staat voor inspectie voor de keurmeester. Deze locatie toont niet op het certificaat. Staat wel vermeld in de handwijze en wordt automatisch gevuld vanuit de opgegeven opslaglocatie.
Plaats van vertrek: Locatie die toont op het certificaat. Vul hier de opslaglocatie in.
Kan een zending nog gecertificeerd worden als deze Nederland al verlaten heeft?
Nee dat is helaas niet mogelijk. Basisprincipe van certificering op afstand is dat de producten zich in Nederland bevinden op het moment van certificering. Dat wil zeggen het moment waarop het bedrijf het certificaat aanbiedt om geprint te worden (dus de printdatum die op het certificaat komt is leidend).
Let op: COKZ en NVWA voeren op het geprinte certificaat nog een aantal finale controles uit.
Wat is een bindende afspraak?
Bindende afspraak is een afspraak over de eisen van export tussen de Nederlandse overheid en de overheid van het derde land. Meer informatie hierover is te vinden op de website van de NVWA: Landeneisen bij export
Als ik zuivelproducten wil gaan exporteren, wat moet ik dan regelen?
Voor export buiten de Europese Unie geeft het COKZ in Leusden certificaten af. Voordat de certificaten afgegeven kunnen worden, moet het volgende o.a. geregeld worden:
> een kennismakingsgesprek bij het COKZ;
> alle stappen doorlopen die beschreven staan op deze pagina: Afgifte exportcertificaten zuivel.
Hoe wordt de kwaliteit geborgd bij zuivelproducten?
Om de kwaliteit van de te exporteren producten te garanderen houdt het COKZ toezicht op de gehele keten.
Alleen producten van een locatie met een erkenningsnummer (Z-nummer) en wanneer de producten bij ons onder aansluitmodule zijn gebracht, kunnen worden gecertificeerd. Om deze reden is export mogelijk zonder ingrijpen in het logistieke proces, zonder dat er op het moment van verzending een exportcontrole van de producten wordt uitgevoerd.
Voor de export van buitenlandse zuivel, neem contact op met de afdeling Exportcertificaten.
Legpluimveebedrijf (verdacht status)
Wat moet ik doen als ik de eieren in de periode tussen de monsternamedatum en de verdachtverklaring al heb uitgeleverd aan een pakstation of verzamelaar?
Mocht u de eieren geproduceerd vanaf de monsternamedatum, op het moment van de verdacht-verklaring al hebben uitgeleverd als tafel-ei; dan zult u uw afnemer moeten informeren over deze blokkade.
Wat moet ik doen als ik de eieren in de periode tussen de monsternamedatum en de verdachtverklaring al heb verkocht via huisverkoop?
Mocht u de eieren geproduceerd vanaf de monsternamedatum, op het moment van de verdacht-verklaring al hebben verkocht als tafel-ei via huisverkoop; dan zult uw klanten hierover moeten informeren. Bijvoorbeeld middels een briefje in de winkel en/of een bericht op uw website.
Wat moet ik doen als de eieren in de periode tussen de monsternamedatum en de verdachtverklaring al gestempeld zijn met de producentencode en niet met een B of punt?
Indien deze eieren reeds gestempeld zijn op het moment van de verdachtverklaring met de producentencode dan dienen de eieren aantoonbaar met de juiste documentatie afgezet te worden naar de ei verwerkende industrie.
Ik heb meerdere stallen op mijn bedrijf waarvan er ook één of meerdere niet verdacht of besmet is/zijn. Wat dien ik in deze situatie te doen?
Heeft u zowel verdachte/besmette stallen als niet-verdachte/besmette stallen op uw bedrijf? In dat geval is het belangrijk om kruisbesmetting te voorkomen. Denk daarbij aan de manier waarop u de eieren afdraait en de manier waarop u de eieren verpakt en opslaat.
Legpluimveebedrijf (besmet status)
Wat moet ik doen als ik de eieren in de periode tussen de monsternamedatum en de verdacht/besmet-verklaring al heb uitgeleverd aan een pakstation of verzamelaar?
Mocht u de eieren geproduceerd vanaf de monsternamedatum, op het moment van de verdacht/besmet-verklaring al hebben uitgeleverd als tafel-ei; dan zult u uw afnemer moeten informeren over deze restricties. Uw afnemer zal deze eieren dan alsnog rechtstreeks moeten afleveren aan de eierverwerking. Ook zal uw afnemer een (GFL-)melding moeten doen (zie Pakstation/verzamelaar)
Wat moet ik doen als ik de eieren in de periode tussen de monsternamedatum en de verdacht/besmet-verklaring al heb verkocht via huisverkoop?
Mocht u de eieren geproduceerd vanaf de monsternamedatum, op het moment van de verdacht-besmetverklaring al hebben verkocht als tafel-ei via huisverkoop; dan zult uw klanten hierover moeten informeren. Bijvoorbeeld middels een briefje in de winkel en/of een bericht op uw website.
Wat moet ik doen als de eieren in de periode tussen de monsternamedatum en de verdacht/besmet-verklaring al gestempeld zijn met de producentencode en niet met een B of punt?
Indien deze eieren reeds gestempeld zijn op het moment van de verdacht/besmet-verklaring met de producentencode dan dienen de eieren aantoonbaar met de juiste documentatie afgezet te worden naar de ei verwerkende industrie.
Ik heb meerdere stallen op mijn bedrijf waarvan er ook één of meerdere niet verdacht of besmet is/zijn. Wat dien ik in deze situatie te doen?
Heeft u zowel verdachte/besmette stallen als niet-verdachte/besmette stallen op uw bedrijf? In dat geval is het belangrijk om kruisbesmetting te voorkomen. Denk daarbij aan de manier waarop u de eieren afdraait en de manier waarop u de eieren verpakt en opslaat.
Pakstation/verzamelaar
Ik heb eieren uit een verdachte en/of besmette stal uitgeleverd als tafel-ei. Wat dien ik in deze situatie te doen?
Eieren uit een verdachte en/of besmette stal moeten vanaf het pluimveebedrijf rechtstreeks naar de eiverwerker. Deze eieren mogen niet als tafel-ei in de handel worden gebracht. Blijkt achteraf dat u deze eieren toch als tafel-ei in de handel heeft gebracht dan zult u de onderstaande acties moeten uitvoeren
► Informeer uw afnemer. Uw afnemer zal deze eieren dan alsnog moeten blokkeren, rechtstreeks moeten afleveren aan de eierverwerking of afvoeren als dierlijk bijproduct.
Ook zal uw afnemer een (GFL-)melding moeten doen.
► Ook zult u een (GFL-)melding moeten doen.