22 november, 2024
Begrip stal in I&R pluimvee aangepast, maximaal één…
De vraag naar lactoferrine in de markt is groot. Hierdoor kijken steeds meer bedrijven naar de mogelijkheden om lactoferrine aan de melk te onttrekken alvorens deze melk verder te verwerken tot (zuivel)producten. De vraag onder welke voorwaarden dit is toegestaan, is afgestemd met het Ministerie van LVVN, het Ministerie van VWS en de NVWA.
Er is geen eenduidig antwoord op de vraag of melk zonder lactoferrine (of een ander bestanddeel) mag worden gebruikt voor de productie van zuivelproducten. Per zuivelproduct of ander levensmiddel moet worden uitgezocht of er een wettelijke definitie bestaat voor het product, en of het op basis van die wettelijke definitie mogelijk is om melkbestanddelen aan de grondstof melk te onttrekken. Omdat zuivelproducten/sommige levensmiddelen nog deels nationaal zijn geregeld, zal dit ook nog per land moeten worden uitgezocht.
Een aantal voorbeelden in de Nederlandse wetgeving:
Wanneer het op basis van de definitie van een gewenst eindproduct is toegestaan melkbestanddelen aan de melk te onttrekken, dient op grond van bijlage VII, deel III van Verordening 1308/2013 in de lijst van ingrediënten te worden aangegeven dat deze natuurlijke melkbestanddelen zijn onttrokken aan de melk (artikel 1b). Dit voorschrift maakt geen onderscheid in functionaliteit of kwantiteit van de onttrokken stoffen, dus onttrekking moet altijd worden vermeld.
Voor de vraag hoe de wijzigingen in de samenstelling die de melk heeft ondergaan (mits deze wijzigingen beperkt blijven tot het onttrekken van natuurlijke melkbestanddelen) moet worden vermeld, hebben we te maken met Verordening 1169/2011, specifiek de artikelen 17 en 18. Deze vraag is specifiek afgestemd met het Ministerie van VWS. Die geeft aan dat het vermelden van ‘melk met gereduceerd eiwit’ onvoldoende duidelijk is voor een consument. Wat wel kan: ‘melk met gereduceerd eiwit (lactoferrine)’, waarbij tussen de haakjes mogelijk ook andere eiwitten worden genoemd die onttrokken zijn. Voor de gemiddelde consument is het dan duidelijk dat aan de melk eiwitten zijn onttrokken, voor de meer geïnformeerde consument is het dan duidelijk om welk eiwit het gaat.
Per levensmiddel zal moeten worden uitgezocht of melk zonder lactoferrine (of een ander melkbestanddeel) mag worden gebruikt. Als dit gebruik is toegestaan dan zal op grond van bijlage VII, deel III van Verordening 1308/2013 in de lijst van ingrediënten moeten worden aangegeven dat deze natuurlijke melkbestanddelen aan de melk zijn onttrokken.