Brexit en export eieren en eiproducten
De pluimvee sector
Het aanvragen van een exportcertificaat: procedure
Hieronder geven wij de status weer van de afspraken met betrekking tot exportcertificering GB per 1 januari 2021. Deze situatie zal eind 2023 veranderen. GB heeft aangegeven dat exportcertificaten dan verplicht zullen worden.
- Door de NVWA zijn voor het GB veterinaire exportcertificaten beschikbaar gesteld voor de export van eieren en eiproducten. Deze certificaten zijn met name bedoeld om zendingen die in het GB niet worden geaccepteerd, terug in te kunnen voeren in de EU (voor een uitleg van deze procedure zie Retourpartijen | Export dieren, dierlijke producten | NVWA ) Tot eind 2023 vereist het GB geen exportcertificaten voor eieren en eiproducten vanuit de EU;
- De certificaten worden aangevraagd en afgegeven via e-CertNL. U vindt de modellen door te selecteren op de landcode GB verzoeknummers 10010987 (eieren) en 10010980 (eiproducten);
- De verklaringen die aan het GB zullen worden verstrekt, worden afgegeven op basis van de erkenning van de producent van het te exporteren eiproduct, of de erkenning van het pakstation waar de te exporteren eieren waren verpakt, gesorteerd en opgeslagen en de registratie van het opslagbedrijf;
- Een verschil met andere derde landen bestemmingen is dat voor deze exporten naar het GB geen COKZ-voorcertificaat noodzakelijk is. De NVWA geeft voorlopig certificaten voor het GB af op basis van erkenning van producent en/of pakstation en het reguliere toezicht dat door COKZ in dat kader wordt uitgevoerd;
- Met deze werkwijze beogen NVWA en COKZ de doorlooptijd van certificaataanvragen zo kort mogelijk te houden, zodat export naar het GB zoveel als mogelijk ongestoord kan blijven plaatsvinden;
Voor bedrijven die nog nooit exportcertificaten hebben aangevraagd verwijst COKZ door naar de procedure onderstaand aan deze pagina: Technische stappen regelen vóór het aanvragen van exportcertificaten.
Technische stappen regelen vóór het aanvragen van exportcertificaten
Inleiding
Bedrijven die goederen leveren aan klanten in het Verenigd Koninkrijk (GB), worden na Brexit exporteur. Bedrijven die goederen ontvangen uit het GB, worden na Brexit importeur.
Voor export eieren en eiproducten naar het GB wordt het certificaat door de NVWA afgegeven.
Nadere informatie treft u op de NVWA website onder de titel “Brexit ” .
Wanneer u wenst om na Brexit te blijven exporteren naar het GB, adviseren wij u om zo snel mogelijk onderstaande stappen uit te voeren (oa aansluiting e-CertNL) en het hieronder vermelde formulier in te vullen waarmee u zich aanmeldt als exporteur.
Zorg ervoor dat u deze stappen neemt ruim voordat u daadwerkelijk wilt gaan exporteren. De hele procedure kan – afhankelijk van de belangstelling – de nodige tijd in beslag nemen.
Technische stappen
Hieronder volgt het stappenplan dat gevolgd dient te worden voor het exporteren van eieren en/of eiproducten.
Op hoofdlijnen geldt voor Brexit dat de producent van de te exporteren eieren/eiproducten erkend moet zijn bij het COKZ (Controle Orgaan Kwaliteits Zaken), eHerkenning moet hebben en toegang tot e-CertNL. Van groot belang is dat alle registraties (eHerkenning, e-CertNL en COKZ) met hetzelfde KvK en vestigingsnummer gebeuren, anders loopt de aanvraag niet door.
- eHerkenning
Met eHerkenning kunt u zich als bedrijf registreren bij een aantal systemen (waaronder e-CertNL) van de (rijks)overheid. Om e-CertNL te kunnen benaderen dient u als exporteur eerst eHerkenning te hebben, met een beveiligingsniveau EH2+. De doorlooptijd hiervan is per provider verschillend en kost, mits aan alle bedrijfsinterne voorbereidingen is voldaan, onder normale omstandigheden 5 werkdagen. - Erkenning bij de COKZ
Voor het verstrekken van certificaten naar het GB stelt de NVWA als voorwaarde dat de producent van de eieren/eiproducten dan wel het pakstation (eieren) erkend is door het COKZ,
Anders dan voor andere derde landen bestemmingen geldt dat voor export naar het GB in eerste instantie geen voorcertificaten worden verstrekt.
Meldt u zich voor export naar GB bij het COKZ via onderstaand formulier.
> Formulier aanmelden export Verenigd Koninkrijk na Brexit - Toegang tot e-CertNL
Het RVO verzorgt voor u de verdere registratie en toegang tot e-CertNL.
> Export dieren, vlees, vis en diervoeder | RVO.nl | Rijksdienst
Meer informatie
Ook het GB geeft informatie over de procedures die men wil toepassen voor de in- en uitvoer van dierlijke producten. U kunt deze zogeheten guidelines vinden op:
> https://www.gov.uk/guidance/importing-animals-animal-products-and-high-risk-food-and-feed-not-of-animal-origin-after-eu-exit
Nadere informatie vindt u ook op de Engelse webpagina:
> https://www.gov.uk/government/publications/eggs-health-certificates
De informatie op deze pagina wordt regelmatig aangevuld en gewijzigd. Wij adviseren u om deze webpagina te blijven volgen. Wijzigingen in het Engelse certificatenregime kunnen gevolgen hebben voor de controles die in Nederland op de certificaataanvragen moeten worden toegepast. Wij zullen u ter zake via deze website informeren.
-
Mijn grondstof/eindproduct komt uit Noord-Ierland. Hoe geef ik dit aan in de aanvraag?
Dit geeft u aan door gebruik te maken van landcode XI. Noord-Ierland valt, net zoals bij gebruik van landcode G6, onder de veterinaire regelgeving.
-
Wat is de officiële naamgeving voor het Verenigd Koninkrijk?
- De officiële Nederlandse term is Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland, afgekort tot Verenigd Koninkrijk of VK.
- De officiële Engelse term is United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland, afgekort tot United Kingdom of UK.
- De internationale ISO-landcode die erbij hoort is GB.
- Op de exportcertificaten voor het VK staan de aanduidingen GB en United Kingdom.
-
Wanneer is een leveranciersverklaring of GDB (Gemeenschappelijk Document van Binnenkomst) nodig?
Is de grondstof/eindproduct afkomstig van vóór 1 januari 2021 dan duidt u dit in de aanvraag aan met code G6 én een leveranciersverklaring. Is de grondstof/eindproduct afkomst ná 1 januari 2021 dan duidt u dit in de aanvraag aan met code GB en een GDB.
-
Welk transportmiddel zou ik moeten kiezen?
Indien de zending met de vrachtwagen op de ferry of trein (kanaaltunnel) naar GB gaat, moet gekozen worden voor transport ‘by truck’ of ‘by road’.
-
Wat houdt de QR-code onderaan het certificaat voor Groot-Brittannië in?
De QR-code maakt het mogelijk om vast te stellen dat het desbetreffende certificaat legaal is afgegeven. Het scannen van de QR-code leidt tot weergave van het in e-CertNL gewaarmerkte certificaat. Let op: de QR-code werkt alleen bij een gewaarmerkt certificaat. Als u de QR-code scant voordat het certificaat wordt gewaarmerkt, kunt u een foutboodschap ontvangen, ook als het certificaat daarna wel is gewaarmerkt. De foutboodschap blijft dan bestaan!!
-
Wat is een UNN?
Het Unique Notification Number (UNN) is een uniek nummer dat verplicht is gesteld door de Britse overheid voor alle documentatie bij import in het VK. Het is dus een Britse verplichting, waar de Nederlandse overheid geen controle op uitvoert. Aangezien het bekend is dat het VK dit gegeven verplicht stelt, heeft de NVWA hiervoor wel ruimte gereserveerd in de certificaataanvraag. U kunt het gegeven invullen in het veld Unique Notification Number. COKZ zal de invulling van het gegeven niet controleren. Wij adviseren u om bij uw Britse relaties na te gaan of en hoe u dit nummer kunt gebruiken. U kunt het gegeven in e-CertNL toevoegen zonder dat de aanvraag behoeft te worden ontgrendeld.